הארכיטיפ של מבנה העצם, והשלד בכלל:
עצמות ושלד מבטאים את היציבה של האדם בעולם, האופן בו האדם עומד וניצב מול שלל האתגרים שהעולם מזמן לו.
מבנה השלד נותן לאדם יציבה, מערכת המאפשרת בקונסטרוקציה שלה את תחושת המסוגלות, הביטחון, יכולת העמידה, יכולת ההתמדה במשימות המצריכות כוח של הבעת עמדה ברורה. לא בהכרח נוקשה או לוחמנית, אלא עמדה אישית, של אמירה אישית הבנויה על הזהות המוגדרת של האדם.
ככל שזהות מוגדרת יותר, כך יש לאדם אפשרות להבעת עמדה אישית ברורה יותר. דבר המשפיע על אופן העמידה של האדם מול החיים, החברה הסובבת ובעיקר מול עצמו.
ביטחון עצמי ניכר במערכת השלד. דבר המתבטא בזקיפות קומתו של האדם, ביציבה שלו, באופן ההליכה שלו הקשור ישירות לתחושת היציבות והביטחון שיש לו בעת היותו הולך בעולמו.
דוגמה:
א- עקמת בעמוד השדרה מבטאת קושי בעמידה, תחושת חוסר ביטחון וחולשה בעמידה, בדרך כלל עקב קשיים חברתיים.
ב- פלטפוס , כך רגל שטוחה, ללא גשר: קושי לטעת שורש. שורש בקשרים חברתיים, שורש למקום או בתחושת המשפחה (בדרך כלל בילדים) שורש בשייכות למקום או לעולם בכלל.
ג- אוסטיאופורוזיס: איבוד תחושת היציבות, איבוד יכולת התנועה שהייתה בעבר. תחושה של ירידה ביכולות שהיו בעבר הקשורות לחוסן, כוח, ביטחון. תחושה של עייפות וכניעה מול גורם מדכא (על פי החוויה האישית)
וכך הלאה, לכל עצם בגוף האדם יש שייכות לאיכות מסוימת הקשורה ביציבות, בביטחון, מזוויות שונות.
כל עצם במערכת השלד, שייכת לאיכות נפשית קונקרטית כאשר העצם באיזור בגוף משקף על כוחה, ביטחונה ועמידותה של איכות זו.
דוגמה:
א- עצמות הכתפיים: (אקרומניון, עצם הבריח) מיקומה, היציבה שלה: שמוטה, עם זווית כלפי מעלה ועוד.. משקף על יכולת נשיאת נושאים המחייבים אחריות. עצם זו קשורה לתחושת האחריות של האדם.
ב- עצם הסטרנום: (עצם החזה) מבטאת את ה”שם” שיש לאדם, כמו שהאדם מבין את נושא ה”שם” שיש לו.
אם היא בולטת או כואבת זוהי אינדיקציה לקושי מול ה”שם” שהאדם עשה לעצמו או שנאבק כדי שיהיה לו.
ג- עצמות השכם: (סקפולה) משקפות על הכוח שהאדם חש שעשייה שהוא עושה בעולמו, אם יש לו “גב” תומך לעשייה האקטיבית שלו. כאב בעצמות אלו או חולי בהן, משקף על תחושה של “לבד” מול העולם בכל הקשור לעשייה.
ב osteosarcoma , סוג סרטן העצמות השכיח ביותר, נפוץ מאוד שמחלה זו מופיעה בעצמות הירך והזרוע, העצמות הארוכות, שהן אלה הקשורות לנשיאת הגוף (ירך) ולהוצאה לפועל של סוגי רצונותיו של האדם (זרוע)
סרטן זה מבטא חולשה ארוכה ועמוקה של תחושת “אי יכולת” להתמודד עם אתגרים.
בעיקר באזור הירך, עצם הירך היא זו הנושאת את המבנה כולו, היא יוצאת מן האגן ומייצרת עמידה חזקה מול סוגי האתגרים של האדם.
סרטן בעצם זו הינו שיקוף על מבנה שקרס לאור חולשה שהתפתחה באדם באופן מאוד הדרגתי.
בדרך כלל סרטן זה הינו ממאיר, עם תהליך התפתחות מהיר מאוד לאחר שפרץ, אך התהליך המקדים שהאדם עבר עד להתפרצות המחלה, קשור להתמודדויות רבות בהם הוא באופן הדרגתי חווה את עצמו כאחד המאבד את כוחותיו, את מקומו, את יכולת העמידות שלו.
ברוב המקרים אין הדבר אמור באירועים קשים או טראומטיים, אלא בתהליך הדרגתי של חולשה מצטברת לאור חוויה של קושי בהתמודדויות היום יום השגרתיות.
בדרך כלל תהליך הסומאטיזציה של הסרטן באזור זה מתרחש לאחר שהאדם חווה סוג של קריסה פנימית, וויתור על יכולתו לחוש את עצמו יציב, להצליח במשימות החיים השונות. כאשר האדם כמו ונכנע, וחש עצמו כקורס במבנה הפנימי שלו. זהו המקום בו העצם הקשורה לאיכות הנפשית מפתחת את התהליך ההרסני של הקריסה ותחושת חוסר הביטחון בעמידות.
תהליך ההרס הפנימי, בדרך כלל הדרגתי מאוד, כרוני. אך לעיתים תהליך זה עשוי להיות “מעודד”, עקב אירוע מסוים בו האדם חש שהוא מאבד את כוחותיו, בדרך כלל לאחר אירוע חברתי כלשהו, בעיקר בבני נוער.
אך לרוב זהו תהליך הקשור לנטיות רגשיות “מולדות”, איכויות שהאדם נולד עימהן.
תהליך ההבראה הינו דרך העצמת תחושת היציבות, הביטחון ומסוגלות של האדם.